SUNAR YAZICIOĞLU 1

SANAT HAYATI
sunar yazıcıoğluEdebî alanda eserler veren şair, yazar ve çeviri ustalarımızdandır. “Alighieri, Aragon, Boileau, France, Hugo, Lamartine, Maupassant” gibi ülkemizde yaygın olarak tanınan edebiyatçılarla “Aicard, Angellier, Apollinaire, Autan, Carême, Colet, d’Orléans, de Musset, Desnos, Dovalle, Fontaney, Gautier, Malherbe, Michaux, Nerval, Nouveau, Prevért, Rimbaud, Şıhlı, Villon” gibi önemli ama ülkemizde çok az sayıda kişi, hatta ancak sanat çevrelerince bilinen bazı yazar ve
şairlerin eserlerini dilimize kazandırmıştır.

Fransızcadan Türkçe’ye olduğu gibi, Türkçeden Fransızcaya çevirileri de vardır. Atamız Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe”si, Dede Korkut’tan “Dirse Han Oğlu Boğaç Han”, Nasreddin Hoca’nın biyografisiyle bazı fıkralarını içeren “Nasreddin Hodja”, Cahit Sıtkı Tarancı’nın kısa hayat öyküsüyle “Otuz Beş Yaş” şiiri ve Yunus Emre’nin “Sen Derviş Olamazsın”ı da bunların arasındadır.   

Napoleone Bonaparte’nin sözlerinden derlediği Türkçe ve Fransızca “Napolyon’dan Özdeyişler”, Fransızca asıllarından çevirdiği çeşitli uluslara ait atasözleri, antikçağdaki örnekler de dâhil olmak üzere Eskidünya’nın tarihe mal olmuş kişileri ve onların eserleriyle ilgili makaleler, “Fransa’da Laikliğin Tarihi”, “XVIII. Yüzyıl Fransız Edebiyatı” ile ilginç İngiliz yazarı “Samuel Butler”ı anlatan değişik eserleri de vardır.

“Fârâbî’nin Ahlâk Felsefesi”, “Tevfik Fikret – Mehmet Âkif Polemiği” gibi çalışmaları; Atamız Atatürk’le ilgili kısa öykülerin yer aldığı, ayrıca bazı kişilerin Atatürk hakkındaki görüşlerinin anlatıldığı “Atatürk’ten Fıkralar”ı da unutmamak gerek. 

Geniş bir yelpazeye yayılmış çalışmaları arasında, polisiye roman dalının ünlü yazarı Georges Simenon’un “Canlarına Kıyanlar” ile “Tanıklar” adlı romanlarının Türkçe çevirilerini de görürüz.  

YAŞAMI
sunar yazıcıoğlu dtcf fransızca bölüm öğrencileriŞair, yazar, edebî çevirmen Sunar Yazıcıoğlu, 1938’de doğdu. Yüksek öğrenimini “Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi”
nde yaptı.

Bu okulun “Fransız Dili ve Edebiyatı” bölümünden 1962 yılında mezun oldu. Fransızca dışında, Latince ve İtalyanca eğitimi de aldı.

Mezuniyet sonrası, en kutsal meslek olan öğretmenliği seçti. Niğde ve Kahramanmaraş liselerinde Fransızca öğretmenliği yaptı. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi. 

sunar yazıcıoğlu Öğrencileriyle

Faal öğretmenlik dönemi sonrası Kahramanmaraş’
ta kalarak özgün şiir ve
çevirileriyle “Türk Yazın” hayatına katkı yapmaya devam etti. 

Eserlerine, kendi siteleri dışında; Türk Yazın Dünyası,
Yazarlar ve Ozanlar Grubu,
Sessizliğin Sesi Grubu ile
edebiyata dair söyleyeceği sözler olan dijital yayın organları üzerinden erişebilirsiniz.   

 

Devamı için Sunar Yazıcıoğlu 2’yi tıklayın

1. fotoğraf
Sunar Yazıcıoğlu
2. fotoğraf

Öğrencilik yıllarında Sunar Yazıcıoğlu
3. fotoğraf

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümündeki
öğrenci arkadaşlarıyla
4. fotoğraf
Öğrencileriyle birlikte

ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ
Türk Yazın Dünyası ile Sayın Günay Tulun’un birlikte hazırladığı bu biyografik sayfa; araştırma, emek ve birikimlerin ürünüdür. Harcanan çabalara saygı için, alıntı yaparken kaynak gösterilmesini rica ederiz. [Dijital Yayın Kurulu]
ΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞΞ